Er vitamin D godt for huden?

Vitamin D er vigtigt for vores generelle sundhedstilstand. At udsætte huden for solen er en måde at få det på, da UVB-stråling fra sollys får huden til at danne vitamin D, men der er en ulempe: ubeskyttet soleksponering skader huden. Og så er der det faktum, at soleksponering for de fleste mennesker er alligevel ikke er en effektiv måde at få vitamin D på.

At udsætte huden for solen uden SPF medfører en lang række problemer, herunder solskoldning og tegn på aldring. Der er også det problem, at intensiteten af solens UVB-stråler varierer med årstiden, tidspunktet på dagen og den geografiske placering, så de eksponeringstider, man generelt anbefaler, er ikke specielt nyttige. Overraskende nok modtager dele af den nordlige halvkugle ikke UVB-lys, som er kraftigt nok til at anspore D-vitaminproduktionen i en stor del af året.

Der er også spørgsmålet om, hvor meget hud der skal eksponeres for solen, for at din krop kan danne tilstrækkeligt med vitamin D. Er det nok kun at eksponere ansigt og hænder, eller skal du eksponere både ansigt, arme og bryst? Ingen har det præcise svar, og det giver ikke mening enten at gætte sig frem eller at undgå solbeskyttelse på visse områder, mens man beskytter andre.

Løsningen er todelt: Bed din læge om at tage en blodprøve for at finde ud af, om du mangler vitamin D. Hvis det er tilfældet, kan din læge rådgive dig om, hvilket D-vitamintilskud du skal tage, og hvilke D-vitaminberigede fødevarer du skal spise flere af. Det er vigtigt at forholde sig til kosttilskud, så sørg for at tale med din læge om dosis og hyppighed af brug for at sikre, at du ikke får for meget vitamin D, da det kan medføre nye problemer.

Hvilken funktion har vitamin D?

Vitamin D er et af de fedtopløselige vitaminer, hvilket betyder, at kroppen oplagrer det, den ikke har brug for, i stedet for at udskille det (som den gør med vandopløselige vitaminer). Vitamin D er afgørende for en tilstrækkelig optagelse af calcium, og det spiller også en vigtig rolle for kroppens generelle sundhed. Så er vitamin D godt for huden? Ja, fordi det blandt andet har antioxidante og hudberoligende fordele, men i forhold til at udsætte huden for sollys er fødevarer eller kosttilskud klart de foretrukne kilder.

Der er to primære former for vitamin D: D2 (ergocalciferol) og D3 (cholecalciferol). D3-varianten anses af mange ernæringseksperter for at være bedst, fordi den minder mest om det vitamin D, som din krop naturligt producerer, når huden udsættes for sollys.

Ud over kosttilskud kan du få vitamin D fra berigede fødevarer som mælk og appelsinjuice samt ved at spise fisk som laks, tun, sardiner og makrel. Oksekød, shiitake-svampe, æggeblommer og berigede kornprodukter er også gode kilder.

Hvad er årsagen til mangel på vitamin D?

Dårlig timing og/eller eksponering for sol, der bare ikke er stærk nok, er store faktorer i D-vitaminmangel, men nogle forskere mener, at brug af solcreme også har en del af skylden. Selvom daglig påføring af SPF forhindrer huden i at danne vitamin D i sollys, kan SPF alene ikke forklare, hvorfor så mange mennesker mangler vitamin D.

Vi ved, at de fleste mennesker ikke smører så meget solcreme på, som de burde; faktisk er der mange, der slet ikke smører sig ind, eller som kun bruger det, hvis de er på stranden. Selv i lande, hvor meget få mennesker bruger solcreme, og hvor solen er intens året rundt, er der stadig mennesker med mangel på vitamin D. Det viser, at SPF-påføring bestemt ikke kan tage skylden for det.

Alder er en faktor, da vores hud med tiden får sværere ved at danne vitamin D. Og så spiller det selvfølgelig også en rolle, at vi ikke spiser tilstrækkeligt med fødevarer, som indeholder vitamin D. At spise en kost, som består af stærkt forarbejdede fødevarer og ingen mælkeprodukter er en potentiel synder, hvilket også gælder for vegansk kost uden indtag af supplerende D-vitaminer.

Frem for alt giver det altså ikke mening at udsætte din hud for sollys i et forsøg på at få mere vitamin D. Hvorfor risikere det, når du kan øge dit niveau på måder, der er nemme (ofte velsmagende), og som heller ikke skader din huds sundhed og udseende?

Referencer til denne information:

1. Journal of the American Geriatrics Society, januar 2016, side 65-72
2. Advances in Experimental Medicine and Biology, Volume 810, 2014, side 1-16 og 464-484
3. Annals of Dermatology and Venereology, marts 2013, side 176-182
4. Dermatologic Therapy, januarfebruar 2010, side 48-60
5. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, januar 2010, side E1-E9
6. British Journal of Dermatology, oktober 2009, side 732–736
7. The American Journal of Clinical Nutrition, april 2008, side 1080S–1086S

Relaterede artikler

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Related products

Kombineret hud, Fedtet hud
Kombineret hud, Fedtet hud
Kombineret hud, Fedtet hud
-20%
Normal hud, Tør hud
-20%
Alle hudtyper

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.