Retinoid for begyndere

Den originale version af denne artikel er blevet gennemgået af Dr. Corey L. Hartman, Dermatolog

 

Retinoider er hudplejens creme de la creme, og det er der god grund til: De hjælper med at reducere tegn på aldring, udbrud, tilstoppede porer og mørke pletter efter udbrud. For at få det bedste ud af retinoiderne er det vigtigt at forstå, hvordan man bruger dem sikkert og effektivt.

Det kan du læse mere om:
Hvad er retinoider?
Hvordan fungerer retinoider?
Hvilke fordele er der ved retinoider?
Er retinoider gode for huden?
Hvornår skal jeg begynde på at bruge retinoider?
Sådan bruger du retinoider
Typer af retinoider
Kan du bruge retinoider sammen med andre ingredienser?
Tips og tricks til retinoider

Retinol

Hvad er retinoider?

Retinoider er derivater af vitamin A, en antioxidant og et næringsstof, som er nødvendigt for produktionen af sund hud. Faktisk er der over 70 års forskning bag A-vitaminets evne til at hjælpe med at forbedre hudens sundhed og fremtoning. Desuden støder der løbende ny forskning til, som uddyber dets fordele for huden.

Tænk på "retinoid" som et paraplybegreb, der bruges til at dække alt inden for A-vitamin, herunder retinol og retinaldehyd.

Retinoider er i bund og grund cellekommunikerende ingredienser, der 'træner' huden og får den til at omdanne celler og agere på en mere ungdommelig og sund måde. Det er vigtigt, for når vi bliver ældre, bliver vores cellefornyelse langsommere, hvilket fører til synlige aldringsrelaterede forandringer.

Der er dog ikke to retinoider, der er ens, da de varierer i styrke. Huden kan nemlig være lidt kræsen: For at huden kan "acceptere" et retinoid som samarbejdspartner, skal det gennemgå en enzymatisk omdannelsesproces og nedbrydes til retinsyre. For eksempel kræver retinylpalmitat tre omdannelsestrin for at blive til retinsyre, retinol kræver to og retinaldehyd kræver et. Jo færre omdannelsestrin et retinoid kræver, jo stærkere er det generelt.

Retinoider er også kendte for deres stærke, naturlige bioaktive gul-orange farve. Men bare rolig! Vitamin A er en ingrediens, som er farverig fra naturens hånd.

Hvordan fungerer retinoider?

Retinoider er cellekommunikatorer, der arbejder med huden på en kompleks måde. Når de er omdannet til retinsyre, giver de huden instruktioner om at udføre bestemte opgaver. Nogle af disse opgaver er at få huden til at omdanne celler på en ungdommelig måde og påvirke huden til at danne stoffer, der hjælper med at fremme fastheden. Retinoider fungerer også som antioxidanter, der beskytter huden mod miljømæssige stressfaktorer som UV-stråler og forurening.

Hvilke fordele er der ved retinoider?

Retinoider hyldes ofte for deres anti-aging-egenskaber, men denne gruppe af ingredienser har mange andre fordele for huden. Selvom disse fordele varierer afhængigt af struktur, og hvordan huden håndterer dem, er de fleste retinoider kendte for at gøre følgende:

  • Mindske fremtoning af fine linjer og rynker
  • Synligt at forbedre hudens fasthed ved at fortælle huden, at den skal danne ungdomsfremmende stoffer, der synligt understøtter hudens arkitektur.
  • Reducere forekomsten af bumser og tilstopninger på huden, hvilket gør dem særligt velegnede til hud med tendens til akne. Nogle retinoider hjælper også med at forebygge tilstoppede porer, da de kan hjælpe med at afbalancere olieproduktionen.
  • De er med til at tackle fremtoningen af store porer.
  • De går målrettet efter ujævn tone og de mørke pletter, der er forbundet med solskader, aldring og udbrud.
  • De hjælper med at beskytte huden mod skader fra ydre påvirkninger. Ved ikke at gøre noget ved dem, kan skaderne føre til rynker, mathed, en 'krøllet' hudoverflade og en ujævn hudtone.
Retinoider

Er retinoider gode for huden?

Retinoider er en af de mest veldokumenterede grupper af kosmetiske ingredienser med mange års erfaringer med sikkerhed og effektivitet. Hudlæge Dr. Corey L. Hartman tilføjer: "Tazaroten er uden tvivl en af de bedste og mest effektive, især for folk med melaniseret hud."

Selvom retinoider er sikre, anbefales det dog, at man ikke bruger retinoider, især tretinoin, når man er gravid eller ammer, da for stor eksponering kan være skadelig i denne periode. Dr. Hartman forklarer yderligere: "Der er ingen dokumentation for dette, når vi taler om topiske retinoider. Dette stammer fra supplerende studier af oral isotretinoin og fra de oprindelige undersøgelser med tazaroten, da det blev godkendt til psoriasis og brugt på store kropsoverflader med en kompromitteret hudbarriere." Den generelle anbefaling er dog at undgå det under graviditet.

De fleste passionerede hudplejebrugere oplever kun ganske få problemer med at finde et retinoid, der passer til deres hudtype og problemer. Men som nogle af sværvægterne inden for aktive ingredienser kan retinoider dog have bivirkninger, herunder:

  • Rødme i lyse hudtoner og mørke eller lilla toner i mørkere hudtoner, hvor retinoid er blevet påført.
  • Tørhed eller afskalning.
  • Sensitivitet, kløe eller en stram fornemmelse.
  • En varmefornemmelse du kender fra solskoldning, med eller uden rødme.

Hvis du oplever noget af ovenstående, er der et par muligheder.

1. Reducer antallet af gange, du anvender dit retinoidprodukt, f.eks. tre gange om ugen i stedet for en gang om dagen.
2. Prøv at bruge en mere moderat eller lav styrke retinoid og se, hvordan din hud reagerer, hvis du tror, at det er koncentrationen i dit retinoidprodukt, der er problemet. Husk, at nogle retinoider stadig er virkningsfulde i lave koncentrationer, så du behøver ikke at bekymre dig om ikke at se resultater.
3. Prøv "sandwich-metoden", som går ud på at påføre et retinoid mellem to lag af et fugtgivende, beroligende serum eller en fugtighedscreme.

Hvornår skal jeg begynde på at bruge retinoider?

Man anbefaler at begynde brug af retinoider mod aldring i 20'erne, da det er her, hudens naturlige cellefornyelsesproces og dens evne til at producere hudopstrammende stoffer begynder at blive langsommere. Det giver ikke mening at bruge retinoider før 20'erne for at undgå aldring, for før dette tidspunkt fungerer huden stadig på en sund og ungdommelig måde.

Undtagelsen: Teenagere kan overveje retinoider for at bekæmpe akne-udsat hud. Det er bedst at konsultere en hudlæge for at få en recept eller for at diskutere mulighederne for retinoider i håndkøb, hvis du oplever svære udbrud i din ungdom.

Hvordan bruges retinioder?

Vi anbefaler, at du lægger retinoider ind i din hudplejerutine om natten, for medmindre du er omhyggelig med at bruge solcreme hver dag, kan de øge din huds sensitivitet over for UV-stråler. Først skal du rense, bruge toner og eksfoliere med en leave-on-eksfoliering. Brug derefter resten af din hudpleje i rækkefølgen tyndeste til tykkeste tekstur, inklusive dit retinoidprodukt. Til sidst skal du afslutte din rutine med en barrierefokuseret fugtighedscreme om natten og SPF, hvis du vil bruge retinoid om dagen.

Når du begynder at indarbejde retinoider i din hudplejerutine, skal du starte med at bruge dem 2-3 gange om ugen. Når huden har vænnet sig til det, kan du øge brugen til en eller to gange om dagen, baseret på hudens tolerance. Vær også opmærksom på emballagen. Retinoider er antioxidanter og derfor meget følsomme over for lys og luft. Så din formulering skal være i lufttætte og uigennemsigtige beholdere for at være sikker og effektiv. Undgå retinoider på glas eller i krukke.

Typer af retinoider

Mange typer retinoider optræder i hudplejeprodukter i håndkøb samt i receptpligtige cremer, lotions og geler. Som vi var inde på før, varierer retinoiderne meget ud fra deres struktur, koncentration og omdannelsesproces.

Så lad os nu se nærmere på de mest populære retinoider.

Retinaldehyd

Retinaldehyd, også kaldet retinal, er et af de mest populære og kraftige retinoider. Det kræver ét omdannelsestrin for at påvirke huden, hvilket betyder, at det er kraftigere og virker hurtigere end retinol Forskning har vist, at dets styrke ikke gør det mindre tolerant for huden end retinol, delvist på grund af fremskridt inden for formuleringsmetoder, som fx indkapsling.

Indkapsling handler i bund og grund om at pakke aktive ingredienser ind i en anden og mere tolerant ingrediens, der gør det muligt for den aktive kerne at forblive stabil i længere tid og komme derhen, hvor den skal være i huden.

Retinaldehyd er ikke kun en gennemprøvet anti-aging-favorit, der reducerer hudens slaphed (fine linjer og rynker), det er også effektivt til at forhindre tilstoppede porer, afbalancere olieproduktionen og forbedre fremtoningen af hud med tendens til udbrud. Det gør den delvist på grund af evnen til at modvirke de underliggende årsager til udbrud.

Retinaldehyd er en god mulighed, hvis du ikke er tilfreds med de resultater, du får med retinol. Vi elsker det også til moden hud, der både slås med tegn på aldring og udbrud.

Dette potente retinoid anses for at være sikkert for huden; det fås i håndkøb og bruges ofte i produkter i koncentrationer på mellem 0,05 % og 0,1 %.

Tretinoin

Tretinoin, den regerende konge af retinoider. Tretinoin er den syntetiske version af retinsyre, hvilket betyder, at den ikke kræver nogen omdannelse for at virke i huden og er det mest potente retinoid. Det kaldes også nogle gange for all-trans retinsyre.

På grund af dets styrke (husk, det kræver ingen omdannelser!) fås det kun på recept. Det er bare det ypperste, når man kigger på den effekt, det har på aldring og akne. Ikke alene hjælper det med at reducere fine linjer og rynker samt mørke pletter og hyperpigmentering - det er også med til at fremme fasthed, forbedre tekstur, opfriske huden og selvfølgelig hjælpe med at behandle akne. Det er det foretrukne receptpligtige retinoid til hud med genstridige problemer, akneudsat hud, hud med solskader og hud med fremskredne tegn på aldring.

Tretinoin er noget af det mest veldokumenterede! Men på grund af dets styrke kan det gøre huden mere sensitiv. For at undgå det skal du sørge for at have en mild, parfumefri hudplejerutine, som indeholder en nærende toner, beroligende serum, fugtgivende fugtighedscreme og SPF, når du bruger tretinoin.

Adapalen

Adapalen er et syntetisk retinoid, der ikke omdannes til retinsyre, fordi det ikke er nødvendigt! Det arbejder direkte med huden og giver kommandoer, når det påføres topisk for at få huden til at fungere på en sundere og mere effektiv måde og for at få den til at holde op med at tilstoppe porer. Mange anser det for at være et rigtig godt valg til behandling af akne, fedtet hud, store porer og tilstopninger.

Der er flere grunde til, at mange foretrækker adapalen For det første kan man i de fleste lande få adgang til det både som en 0,1% gel i håndkøb eller i højere styrker (f.eks. 0,3%) og i forskellige formularer på recept. For det andet har det vist sig, at selv om adapalen er et potent retinoid, som arbejder med huden uden omdannelse, så tolereres det bedre end tretinoin (retinsyre).

Oleyl-adapalenat

Oleyl-adapalenat (også kendt som Adapinoid®) er et syntetisk tredjegenerationsretinoid. Det er en forløber for adapalen, et unikt retinoid, som virker på huden på en helt anden måde end traditionelle retinoider. Oleyladapalenat behøver ikke at blive omdannet til retinsyre, for at huden kan arbejde med det. I stedet omdannes det til adapalen, som huden kan arbejde direkte med.

Når dette retinoid anvendes topisk, er det med til at fremme en jævn tone og tekstur på grund af dets evne til dels at forhindre dannelse af tilstopninger og samtidig hjælpe med at afbalancere olieproduktionen. Det betyder i sidste ende, at porerne fremstår mindre. Som de fleste retinoider er oleyl-adapalenat også effektivt mod aldring, herunder forbedringer af hudtonen, fasthed og reduktion af slaphed. Oleyl-adapalenat er et godt retinoid til dig med mere genstridige hudproblemer, fedtet hud eller tilstoppede porer.

Koncentrationer mellem 0,1 % og 0,5 % anbefales til leave-on-hudplejeprodukter.

Fun fact: Da det ikke er en retinolvariant, har det heller ikke den gul-orange farve! I stedet er det hvidt eller råhvidt.

Hydroxypinakolon-retinoat

Hydroxypinacolon-retinoat (også kendt som Granactive Retinoid og HPR) er et andet unikt retinoid. Det adskiller sig fra andre vitamin A-derivater ved, at det ikke er en form for retinol, men derimod er selve retinsyre! Det betyder, at det er hurtigt i konverteringsprocessen, da den kun kræver ét trin. Dette retinoid er relativt nyt og mere stabilt end ældre vitamin A-derivater.

HPR har både anti-aging-egenskaber og kan også modvirke tilstoppede porer. Det er særligt effektivt til at afhjælpe de aldringsskader, der er forbundet med soleksponering, som plettet hudtone, mørke pletter, ru tekstur samt fine linjer og rynker.

Denne ingrediens er et godt alternativ til dig, der oplever sensitivitet i huden, når du bruger retinsyre (AKA tretinoin). På grund af sin struktur kan den påvirke huden positivt i koncentrationer helt ned til 0,02 %.

Retinylpropionat

Retinylpropionat er en syntetisk form for vitamin A. Det skabes ved at kombinere retinol med propionsyre, som er en fedtsyre. Selv om det kræver tre omdannelser for at blive til retinsyre, giver dens unikke struktur den mulighed for at virke i længere tid på huden, hvilket gør den både skånsom og effektiv.

Retinylpropionat har stadig de fleste af de fordele, man finder hos retinol, når det påføres huden. Det gælder fx en reduktion i forekomsten af fine linjer og rynker og mørke pletter og en god evne til at behandle tegn på skader i forbindelse med soleksponering.

Denne retinolform er et godt valg til sensitiv hud, der leder efter et alternativ til retinol eller retinaldehyd med tidlige eller middelsvære hudproblemer og bruges normalt i formuleringer i koncentrationer mellem 0,1 % og 0,4 %.

Retinylpalmitat

Retinylpalmitat er et mildere retinoid (det kræver tre omdannelsestrin for at blive til retinsyre), som virker langsommere end retinol og retinaldehyd. Den fremstilles ved at kombinere retinol med palmitinsyre, som er en fedtsyre.

Det bruges ofte som en antioxidant mod aldring og er et godt alternativ til retinoider, hvis du har tør, sensitiv hud eller ser tidlige tegn på skader eller aldring. Forskning har vist, at denne ingrediens er sikker til topisk anvendelse på huden, og den bruges ofte i produkter med koncentrationer på mellem 0,1 % og 0,5 %.

Fun fact: Dette er en form for vitamin A, som huden naturligt lagrer for at beskytte den.

Retinoider på recept eller i håndkøb

Retinoider fås både som receptpligtige hudplejeprodukter og i håndkøb. Den vigtigste forskel på retinoider i håndkøb og på recept er styrken.

Generelt fås mere potente retinoider på recept, fx tretinoin og stærkere adapalenprodukter samt tazaroten. Mildere retinoider som retinaldehyd og retinol kan købes i håndkøb.

Receptpligtige topiske retinoider har en tendens til at virke hurtigere, simpelthen fordi de ikke skal bruge tid på at omdanne sig til retinsyre. Det betyder dog ikke, at retinoider i håndkøb ikke er effektive!

Ud over receptpligtige topiske retinoider findes der også receptpligtige orale retinoider som isotretinoin (tidligere Accutane®), der hjælper i tilfælde af svær akne. Orale retinoider er mere potente end topiske retinoider og ordineres kun i svære tilfælde af hudlidelser, f.eks. cystisk eller nodulær akne eller i tilfælde af akne, som ikke har reageret godt på noget andet.

Kan jeg bruge retinoider sammen med andre aktive ingredienser?

Ja, du kan bruge retinoider sammen med andre aktive ingredienser. Ideen om det modsatte er baseret på misinformation og forældet forskning. Det er dog vigtigt, at du holder øje med din huds reaktion, når du introducerer nye aktive stoffer. Brug af retinoider og kemiske eksfolieringer, som BHA og AHA, enten i samme aftenrutine eller på skift, kan forbedre de synlige resultater. Mange tror, at kombinationen af disse to kan eksfoliere huden for meget, men det er en myte, at retinoider eksfolierer huden; de fremmer blot den normale cellefornyelse.

At inkludere både vitamin C og retinoider i samme hudplejerutine er heller ikke noget, du skal undgå, men derimod er det en god opskrift på, hvordan du beskytter huden mod miljøskader. Begge ingredienser er antioxidanter, der arbejder for at afværge udefrakommende påvirkninger som forurening og UV-stråler, der kan give aldringsskader på huden.

Lad os nu komme til bunds i brugen af niacinamid og retinoider sammen. Niacinamid er en barriereforstærkende ingrediens, som hjælper med at berolige huden. Brug af niacinamid i en rutine med retinoider kan hjælpe huden med bedre at tolerere retinoider og undgå noget af den sensitivitet, som nogle mennesker kan opleve, når de bruger dem. Både retinoider og niacinamid har effekt på aldringstegn i huden samt potentiale til at afbalancere olieproduktionen og reducere fremtoningen af porer. Ved at bruge de to sammen kan de forstærke hinanden på en måde, der ikke skader huden.

Tips og tricks til retinoider

Retinoider virker bedst, når de indgår i en hudplejerutine, der prioriterer solsikker hudpleje og er fyldt med antioxidanter og hudfornyende ingredienser som ceramider og hyaluronsyre. Solsikker hudpleje omfatter brug af en bredspektret SPF 30+ og genpåføring hver anden time, når du udsættes for UV-stråler. Det anbefales også at bære bredskyggede hatte, solbriller, langærmede skjorter og lange bukser, der har en UPF (ultraviolet beskyttelsesfaktor).

Endelig er det vigtigt at huske, at hudpleje kræver en cocktailtilgang for at opnå synlige resultater og optimal hudsundhed. Retinoider er glimrende tilføjelser til denne vigtige tilgang, når de bruges sikkert og ansvarligt.

Referencer til denne information:

American Journal of Clinical Dermatology, januar 2022, side 69-81
European Handbook of Dermatological Treatments, oktober 2023, side 1,741-1,761
Nutrients, juli 2022, side 1-12
Advances in Dermatology and Allergology, august 2019, side 392-397
British Journal of Dermatology, oktober 2023, side i17-i23
Dermatology and Therapy, juni 2017, side 293-304
The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, september 2021, side 33-40
Pharmaceuticals, august 2020, pages 1-22
Photochemistry and Photobiology, november 2023, ePublication
Journal of Cutaneous Medicine and Surgery, januar 2022, side 71-78
U.S. Food and Drug Administration, Webpage, Accessed marts 2024
Therapeutics and Clinical Risk Management, august 2007, side 621-624
The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, november 2011, side 22-29
Journal of the German Society of Dermatology, december 2008, side 1023-1031
Drug Design, Development and Therapy, august 2023, side 2573-2591
Journal of the American Academy of Dermatology, marts 2022, side S27-S37
Journal of the American Academy of Dermatology, september 2022, side AB16
International Journal of Toxicology, 1987, side 279-320
Canadian Family Physician, juni 2011, side 665-667

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.