Har hudpleje en udløbsdato?

Person, der kigger på bagsiden af et produkt

Ja, hudpleje har en udløbsdato, og det er vigtigt at vide, hvornår dine produkter udløber, så du ikke ved et uheld gambler med din huds sundhed.

Vi har alle sammen prøvet det. Du holder fast i en udgået læbestift, eller du nægter bare at smide den halvbrugte, dyre fugtighedscreme ud, som du købte for et år siden. Selv Paula er skyldig i det med læbestiften - hun har mindst 10-12 stykker, som hun ikke nænner at smide ud. Denne artikel er også en påmindelse til alle os i Paula's Choice Research Team!

Sandheden er, at du ikke gør din hud en tjeneste ved at holde fast i skønhedsprodukter, der er for gamle, og at det faktisk kan forårsage de problemer, du forsøger at slippe af med. Hudplejens holdbarhed afhænger af flere ting: bl.a. hvilken slags produkt det er, hvordan det er pakket, hvor du opbevarer det, og hvornår du brugte det første gang.

Det kan du læse mere om:

Hvordan ved jeg, om et hudplejeprodukt er udløbet?

Produkter, der er udløbet, kan ændre farve, men det er ikke altid et tegn på, at de er dårlige. Retinol og vitamin C kan f.eks. ændre farve med tiden, men stadig være sikre at bruge. Der er også andre tegn på, at din hudpleje er for gammel: Hvis konsistensen er skilt og nu løber eller klumper, hvis den begynder at lugte mærkeligt, eller hvis den føles anderledes på din hud, end den plejer (især kornet eller stribet).

En anden grundlæggende retningslinje er, at cremer og flydende produkter bliver kontamineret meget hurtigere end pulver.

Og hvis dit produkt er mærket "uden konserveringsmidler", bør du helt sikkert være særligt opmærksom på udløbsdatoen. Uden en form for konservering sker kontaminering hurtigt (tænk på, hvor kort tid salat holder sig frisk i køleskabet).

Er det ok at bruge hudpleje, som er udløbet?

En undersgøgelse offentliggjort i "Annals of the National Institute of Hygiene" viste, at kontaminering i kosmetik, der var udløbet (eller som blev brugt af mere end én person), var betydeligt højere end i kosmetik, der ikke var udløbet. Undersøgelsen fandt potentielt patogene bakterier i de fleste kosmetiske prøver, som kan forårsage eller forværre sygdomme!

"Interessant nok var der ingen farve-, lugt- eller konsistensforandringer i prøverne, som kunne tyde på, at de var kontaminerede. Så selv om du hverken kan se eller lugte nogen forskel, skal du være opmærksom på, at den kosmetik, du opbevarer efter udløbsdatoen, kan indeholde farlige bakterier!" siger Francesca Cambuli, som er vores Research & Education Manager.

De kan virke harmløse, men udløbne skønhedsprodukter kan kompromittere din hudbarriere. En undersøgelse fra 2013 offentliggjort i International Journal of Cosmetic Science evaluerede kvinders makeup-rutiner og -vaner. Resultaterne var mere end bare en lille øjenåbner. 70% af kvinderne i undersøgelsen brugte en eller anden form for udløbet produkt – oftest øjenmakeup (mascara, eyeliner og øjenskygge). Forskerne tog prøver af øjenmakeuppen og fandt ud af, at 67% var kontamineret!

Hos Paula's Choice giver vi dig fakta, så du ved, hvad der er sikkert. Hvis udløbne makeup- og hudplejeprodukter har en negativ indvirkning på din hud, så lad os sikre os, at du ved, hvornår det er bedst at smide dem ud!

PAO er en engelsk forkortelse, der står for “Periode efter åbning”

Mange skønhedsprodukter har et Period After Opening-symbol (et tal efterfulgt af et M og et ikon for en åben krukke). PAO-symbolet forklarer, hvornår du skal smide et produkt ud, efter at du har åbnet det, så for eksempel anbefaler et "12M", at du smider produktet ud 12 måneder efter første brug. Men det er stadig en god idé at tjekke konsistens, lugt og farve. Du kunne fx overveje at bruge en permanent tusch til at skrive datoen for, hvornår du først åbnede produktet på selve flasken (det kan alligevel være mere nyttigt end at stole på PAO-datoen).

Alt dette er især vigtigt for hudpleje, for ud over sikkerhedsaspektet vil produktet i sidste ende begynde at blive forringet, hvis det indeholder antioxidanter og hudfornyende ingredienser (som det bør). Den bedste hudpleje kommer i sikker og smart emballage, der beskytter formuleringen mod luft og lys. Men selv de bedste emballager kan ikke få hudplejen til at holde for evigt!

Holdbarhed for makeup og hudpleje

Produkternes udløbsdatoer varierer, og det samme gør de forhold, de opbevares under. Her er et par gode råd at følge:

  • Eksponér IKKE formuleringen for luft og lys
  • Rør IKKE ved selve formuleringen, mens den er i emballagen
  • Efterlad IKKE produktet i en varm bil på en varm dag
  • Del IKKE dine produkter med andre

Hvis du undgår ovenstående, kan du roligt følge den længste holdbarhedsdato

Makeup
  • Mascara (almindelig eller vandfast) og eyeliner: 3 - 6 måneder (smid altid tør mascara ud - tilsæt aldrig vand for at få mere ud af den)
  • Cremede, flydende eller stick-foundations og -concealers: 6 måneder - 1 år
  • Pudderbaserede produkter (herunder blush, bronzer osv.): 2 - 3 år
  • Læbestift, gloss og blyanter: 2 - 3 år
Hudpleje
  • Renseprodukter: 1 år
  • Skintonics/tonere: 6 måneder - 1 år
  • BHA- eller AHA-eksfolieringer: 1 år
  • Fugtighedscremer og serummer til ansigt eller krop: 6 måneder - 1 år
  • Læbebalm: 1 år

Dos and Don'ts for at få dine produkter til at holde længere

Brug disse retningslinjer til at forlænge dine produkters holdbarhed.

  • Opbevar produkterne i et skab eller en skuffe.
  • Vask dine hænder, før du bruger produkterne.
  • Sæt hætten godt fast efter hver brug.
  • Tag hensyn til, hvordan temperatur og luftfugtighed vil kunne forkorte et produkts holdbarhed.
  • Smid øjenprodukter ud, efter du har haft en øjeninfektion.
  • Følg altid udløbsdatoerne på SPF, produkter til uren hud og receptpligtige produkter.
  • Køb ikke produkter, der er emballeret i nogen form for krukke. Krukkeemballage er ikke ideel af flere grunde, da den indebærer en høj risiko for kontaminering, fordi man dypper fingrene i formuleringen.
  • Opbevar ikke dine produkter i direkte solly
  • Del ikke dine produkter med andre.
  • Tilsæt ikke vand eller spyt for at fortynde eller genfugte produkter.
  • Lad være med at pumpe din mascara i emballagen.
  • Glem ikke at rengøre kapslen eller låget, hvis du taber den/det på gulvet. Brug vand og sæbe eller sprit og tør grundigt, inden du sætter det på igen.
  • Opbevar ikke dine produkter i køleskabet. Hudplejeformuleringer er designet til at modstå de gennemsnitlige temperatursvingninger i dit hjem, men ikke langvarig varme- eller kuldeopbevaring, da det forkorter deres levetid og stabilitet. Der er en undtagelse: vandbaserede ascorbinsyreformuleringer/produkter (ren vitamin C). Forskning viser, at opbevaring af rent vitamin C i køleskabet faktisk kan være med til at forlænge stabiliteten og forsinke farveændringen.
  • Og husk, at hvis det lugter grimt, ser klistret ud, eller hvis konsistensen har ændret sig markant, skal du være forsigtig og smide det ud!

    Referencer til denne information:

    Journal of Food Composition and Analysis, maj 2021, side 1-10

    Annals of the National Institute of Hygiene, januar 2017, side 191-197

    International Journal of Cosmetic Science, august 2013, side 375-380

    Journal of Food Engineering, december 2012, side 298–303; og november 2003, side 21-29

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.