UVA- og UVB-stråler: hvad er forskellen?

UVA og UVB:

Solen udsender to typer ultraviolet (UV)-stråling, der når vores hud: ultraviolet (UVA) og ultraviolet B (UVB). Begge typer skader ubeskyttet hud, men på forskellige måder. Det er vigtigt at vide, hvordan UVA- og UVA-stråler og deres ultraviolette lys adskiller sig fra hinanden for at forstå behovet for bredspektret solbeskyttelse.

UVA- og UVB-lys ligger ikke inden for det spektrum af synligt lys, som det menneskelige øje kan se. Alle lysstråler (inklusive UVA- og UVB-stråler) har forskellige bølgelængder, der måles i nanometer forkortet "nm". For at sætte tingene lidt i perspektiv er en nanometer en milliardtedel af en meter. Nogle af disse stråler, som fx blåt lys, er synlige for os, andre er ikke. Lad os nu komme til UVA vs. UVB, og hvorfor du skal beskytte din hud mod begge dele!

Det kan du læse mere om:

  • Hvad er UVA-lys?
  • Hvad er UVB-lys?
  • UVA- og UVB-beskyttelse

Hvad er UVA-lys?

UVA-lys, også kendt som langbølget lys, står for omkring 95% af det UV-lys, der når vores hud. Selvom både UVA og UVB er dårlige for huden, er UVA-stråler en større trussel, fordi en meget større procentdel af dem når jordens overflade. De er til stede hele dagen året rundt, selv når det er overskyet, og solen ikke skinner. Hvis du ser dagslys på et hvilket som helst tidspunkt, er der UVA-stråler til stede.

UVA-lys har en bølgelængde på 320 nm til 400 nm. Der er to typer UVA-stråler: UVA1 og UVA2. UVA1-lys ligger i området 340–400 nm; UVA2-lys ligger i området 320–340 nm. Disse forskelle i bølgelængde er vigtige, fordi specifikke aktive stoffer i solcreme fungerer bedst enten alene eller i kombination med andre aktive stoffer for at beskytte mod begge former for UV-lys.

UVA-stråler betragtes som solens tavse dræbere, fordi du i modsætning til UVB-stråler ikke mærker virkningerne af UVA-stråler, der beskadiger din hud. UVA-stråler er årsagen til solbrændthed, og medmindre du bliver rød først, gør det ikke ondt. Men disse ikke mærkbare UVA-stråler når dybt ind i huden og laver ravage i alle lag.

UVA-stråler trænger dybere ind i huden end UVB-stråler og ødelægger konsekvent de vigtige stoffer i huden, som giver den dens fasthed og elasticitet. UVA-stråler er en primær årsag til rynker og enten årsag, eller væsentlig bidragyder, til alle former for hudkræft.

Er der andre forskelle? UVA-stråler trænger gennem glas, mens UVB-stråler ikke gør det. Medmindre det vindue, du sidder ved på arbejdet, eller ruderne i din bil er specielt behandlet til at filtrere UVA-stråling, bliver din hud udsat for UVA-stråler, hvilket gør solcreme til en absolut nødvendighed. Derfor er solcreme nødvendigt, også indendørs.

Hvad er UVB-lys?

UVB-lys har en bølgelængde på 290 nm til 320 nm, altså et meget smallere område end UVA-lyset. Selvom UVB-lyset ikke er lige så gennemtrængende som UVA og heller ikke er til stede i samme grad, er det alligevel kraftigt. Så måske tænker du: er en solskoldning UVA eller UVB? Det er UVB, der er direkte ansvarlig for solskoldning og andre synlige ændringer af hudens overflade, som f.eks. misfarvninger. UVB-stråling spiller også en rolle ved hudkræft.

I modsætning til UVA-stråler varierer intensiteten af UVB-stråler i meget højere grad i forhold til geografisk placering, tidspunkt på dagen og sæson. På den nordlige halvkugle er UVB-stråler stærkest mellem april og oktober, hvor der er flere dagslystimer med maksimal intensitet mellem kl. 10.00 og 16.00.

UVB-lys er også til stede året rundt, men det er meget mere udbredt i mere solrige klimaer. Både sand, vand og sne reflekterer UVA- og UVB-lys. Sne reflekterer faktisk omkring 80% af UVB-strålerne! UVB er også mere skadeligt i højere højder end i lavere højder, hvorfor skiløbere og bjergbestigere har brug for solcreme. Det samme gælder for UVA-lys, men forskellen er den højere intensitet af UVB-lys, når det er mest kraftigt.

UVA- og UVB-beskyttelse

Nogle aktive stoffer som zinkoxid, avobenzon og ecamsule kan give fuldstændig UVA-beskyttelse uden behov for andre UVA-beskyttende stoffer. En SPF-formulering kan dog stadig kræve flere aktive stoffer for at afskærme UVB-strålerne.

Som en generel regel, uanset kombinationen af aktive ingredienser, giver en "bredspektret" mærkning på et SPF-klassificeret produkt en rimelig sikkerhed* for, at solcremen har været igennem og bestået den nødvendige test for at komme med denne claim. Dette gælder for alle Paula's Choice-solcremer.

*Bemærk: Der har været historier fremme i medierne om, at nogle solcremer på markedet claimer, at de bruger bredspektret beskyttelse, men når de testes uafhængigt, giver de faktisk ikke bredspektret beskyttelse. Som et resultat af det er FDA (USAs føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed) i gang med at øge sin inspektionsproces og udarbejde en strengere standardiseret mærkning af bredspektrede solcremer, så du som forbruger kan regne med en højere grad af ensrettethed blandt produkterne og dermed ikke bliver vildledt.

SPF-klassificeringen af solcremer er målrettet beskyttelse mod UVB-stråler. For at sikre tilstrækkelig beskyttelse mod UVA- og UVB-stråler, skal du vælge solcremer mærket ”bredspektret”, hvilket indikerer, at de er blevet testet og derfor må bruge den betegnelse. UVA-beskyttelse kan også klassificeres ved hjælp af PA-skalaen (Protection of UVA), som er almindelig i Asien og Europa.

SPF 30 fungerer fint i de fleste tilfælde, men du kan have brug for SPF 50 eller højere, hvis du tilbringer meget tid udenfor, eller på dage hvor UV-indekset er 8+.

Referencer til denne information:

1. International Journal of Molecular Sciences, januar 2015, side 68–90; og juni 2013, side 12222–12248
2. Experimental Dermatology, oktober 2014, side 7-12
3. PLoS One, august 2014, ePublication
4. Molecules, maj 2014, side 6202-6219
5. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, juni 2012 supplementer, side S9-S14

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Related products

-20%
Normal hud, Tør hud
Alle hudtyper
Alle hudtyper
Kombineret hud, Fedtet hud

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.